Muzeji in galerije

Istanbul kot mesto je že samo po sebi neke vrste muzej. Na vsakem koraku lahko spoznaš delček njegove zgodovine. Mene je sta začetku očarali prav mešanica in soobstoj starega in novega. Nemalokrat je ob staro stavbo prislonjena nova. Tudi v novejših soseskah se med novimi bloki še vedno najdejo stare lesene stavbe. Na žalost jih danes večina propada, nekaj pa jih je tudi obnovljenih.

Poleg zgodovinskih stavb pa je v mestu ogromno muzejev, galerij in razstavnih prostorov.
Ne le zgodovinski muzeji in starejša umetnost, veliko je tudi galerij in dogodkov namenjenih moderni in sodobni umetnosti. Trenutno je sodobni umetnosti posvečen istanbulski bienale z naslovom Mom, am I barbrian? Kljub temu, da nisem ravno oboževalka sodobne umetnosti in je marsikdaj ne razumem (ja, priznam), mi je bil del bienala všeč. Razstava, ki je del bienala v SALTU na Beyoğlu, po mojem mnenju dobro prikaže dogajanje na istanbulskih ulicah: ulični prodajalci simitov, koruze, vode, školjk polnjenih z rižem (midye), očal….polno smeti, prodajalna, smeti…in na koncu seveda ne sme manjkati varnostnik. Vsi tisti, ki ste kdaj že bili v Turčiji se zagotovo strinjate, da sp ti prodajalci pač ”sestavni” del tipične turške ulice.

Artamonoff: Fotografije bizantinskega Istanbula, 1930-1947
Izmed vseh muzejev in razstav so meni najljubše tiste posvečene zgodovini mesta. Izmed muzejev, ki sem jih do sedaj odkrila sta to zagotovo muzej Pera in muzej Sabanci. Oba muzeja, poleg stalnih zbirk, gostita še občasne razstave, tako sodobne kot starejše umetnosti.
Zgodovini Istanbula pa so posvečene tudi razstave v različnih raziskovalnih inštitutih, ki večinoma gostijo le občasne razstave, vendar imajo ti inštituti tudi dobro založene knjižnice, kjer se najde marsikaj zanimivega o zgodovini mesta. Eden izmed njih je raziskovalni inštitut Univerze Koç na ulici Istiklal.

Artamonoff: Fotografije bizantinskega Istanbula, 1930-1947

Published by spelayla

Welcome! My name is Špela. I love to travel, read and learn. And of course, share all these experiences.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: