Çok sıcak Adana*

Büyük camii in reka Seyhan
Turčija ni le Istanbul, ampak veliko več. Raznolikost preseneti, včasih celo šokira. Adana je 5. največje mesto v Turčiji in ima nekaj več kot 2.000.000 prebivalcev. Leži le nekaj kilometrov od obale Sredozemskega morja, na južnem delu Turčije.
Znana je predvsem po vročini (* zelo vroča), kebabu in šalgamu. Poletje v Adani traja približno 5 mesecev ali več. Obiska mesta v najbolj vročih mesecih (junij-začetek septembra) ne priporočam, saj je poleg visokih temperatur (35-40 stopinj) tudi vlaga skoraj 100%!
ZGODOVINA

Ime Adana izhaja iz grškega imena Adanus. Adanus je bil sin grškega boga časa, Kronosa. Prvi prebivalci današnje Adane so bili Hititi. Hititi naj bi Adano imenovali Attania ali Adaniia. (vir: wowturkey.com) Hititski imperij je propadel med leti 1191-1189 pr. n. št. Po padcu imperija so območju današnje Adane vladali Asirci, Perzijci in Grki in Rimljani. Adana je bila pomembno postajališče na rimski poti proti Vzhodu. Po razdelitvi Rimskega imperija na Zahodni in Vzhodni del, je Adana postala del slednjega, oziroma del Bizantinskega imperija.

Zemljevid Adana iz Arheološkega muzeja v Adani. Z rdečo
so napisana starogrška imena mest.

Tudi srednjeveška zgodovina Adane je pestra: v 7. stoletju so jo za skoraj tri stoletja zavzeli Arabci, šele leta 964 je zopet prišla pod bizantinsko nadoblast. Ta je bila kratka, saj so v 10. in 11. stoletju na svoji moči pridobili Turki Seldžuki, ki so osvojili mesto okoli leta 1071. Nesrečno mesto ni živelo v miru dolgo časa, saj je stalo na križarski poti – leta 1097 so Adano osvojili križarji (1. Križarska vojna). Nato je mesto ponovno prišlo pod Bizantinsko nadoblast in zatem pod Mameluško. Začetek 16. stoletja je mesto končno postalo del Otomanskega imperija in tako je ostalo do začetka 20. stoletja.

Pred II. svetovno vojno, 30. januarja leta 1943, pa sta se na t.i. Adanski konferenci srečala Winston Churchill in takratni turški predsednik Ismet Inönü. Churchill je želel, da bi se Turčija udeležila II. svetovne vojne na strani Zaveznikov, a se je na koncu ni.
(vir: Wikipedia)

KULINARIKA

Domač kebab
V Turčiji  je Adana zagotovo najbolj znana po kebabu (t.i. Adana kebap) in šalgamu (şalgam), pikantnemu napitku iz vrste rdečega zelja. Kebab, za razliko od dönerja, je narejen iz ovčetine in spečen na dolgih nabodalih.


Provinca je zelo rodovitna, saj jo namakata kar dve reki, Seyhan in Ceyhan. Tam uspevajo lubenice, bombaž, riž, različni agrumi in pšenica.
V vročih poletnih dneh se domačini radi posladkajo z lokalno sladico imenovano bidži bidži (bici bici). Bidži bidži je narejen iz škrobnega želeja in ledu prelitega z rožno vodo in sadnim sirupom. Za boljši okus mu dodajo še nekaj kosov svežega sadja (banane, češnje ali grozdje) in ga sladkajo s sladkorjem v prahu.
Bici bici

 ZNAMENITOSTI

Kamnit most in Velika mošeja v ozadju
Adana zagotovo ne spada med najbolj turistična mesta v Turčiji, je pa prijetna alternativa tistim najbolj turističnim krajem. Cene v trgovinah in restavracijah so neprimerno nižje od tistih v Istanbulu ali Antalyi. Od morja je oddaljena le dobro uro vožnje z vlakom, prav tako je le dobro uro stran od Istanbula, če se seveda odpravite z letalom.
Kljub temu, da Adana nima toliko znamenitosti kot Istanbul, obiskovalec zagotovo ne more spregledati Velike mošeje (Büyük camii) in lepega parka okoli mošeje. V neposredni bližini je reka Seyhan in kamnit most iz rimskega obdobja.

Velika mošeja
Nekaj kilometrov pred starim mestnim jedrom se reka Seyhan zelo razširi in spominja na jezero. Ob ”jezeru” je veliko prijetnih kavarn, kjer se lahko ohladite z bici bicijem. Najpogumnejši tam celo plavajo, čeprav naj bi bilo to prepovedano.
V provinci si je mogoče ogledati še veliko arheoloških ostankov iz bogate in raznolike zgodovine mesta.

Published by spelayla

Welcome! My name is Špela. I love to travel, read and learn. And of course, share all these experiences.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: