Glavne znamenitosti: Sultanahmet

Tourist attractions: Sultanahmet

Istanbul je ogromno mesto, zato si ga je nemogoče ogledati in dobro spoznati v kratkem času. Po vsej verjetnosti boste po prvem obisku šele ugotovili, zakaj se morate ponovno vrniti in kaj vse si še morate ogledati. Kljub velikosti mesta in veliki gostoti prebivalstva imate srečo, saj se večina znamenitosti nahaja na Sultanahmetu oziroma tako imenovanem ”Zgodovinskem polotoku” (Historical peninsula). Tu je bilo nekoč središče Bizanca in kasneje tudi Otomanskega imperija. Če ste v Istanbulu prvič, vam priporočam, da rezervirate hotel na Sultanahmetu oziroma v neposredni bližini.

Istanbul is a huge city. It’s impossible to visit all it’s interesting points and discover it all in a short time, however many of its main touristic attractions are close one to another, so you can see or visit them also if you are visiting city just for a short time. Most of them are located in Sultanahmet area (or so called Historical Peninsula), so if you accomodation is this area, most of main attractions are in your walking distance.

Ne spreglej /Don’t miss: 

Hagia Sofia (Aya Sofya)

Hagia Sofia

(vstopnina/ entrance fee: 25tl; odprta: tor-nedelja; opened: Tue-Sun)

To je zagotovo ena izmed najbolj znanih mošej na svetu in eden izmed najbolj obiskanih muzejev v Istanbulu. Zgrajena je bila kot (dvorna) cerkev na sredini 6. stoletja, v času Justinijanove vladavine. Hagia Sofia je zagotovo ena izmed najpomembnejših bizantinskih in svetovnih cerkva, sa je kar 700 let veljala za največjo cerkev na svetu (7400 m2)!

Mozaiki v prvem nadstropju in mozaik pri izhodu nam povejo marsikaj o zgodovini Bizanca, saj so se ohranile ikone najpomembnejših vladarjev. Ko je leta 1453 Fatih sultan Mehmet (Osvajalec) osvojil Konstantinopel je cerkev spremenil v mošejo in zgradil minarete. V Otomanskem obdobju je bila Hagia Sofia večkrat obnovljena. Ob mošeji so zgradili madraso (muslimansko versko šolo), v sami mošeji pa je bila tudi sultanova knjižnica.


Modra mošeja (Sultanahmet/Blue Mosque)
(prost vstop/ free admission)

Sultanahmet

Nasproti Hagie Sofie stoji tako imenovana Modra mošeja (Sultanahmetova mošeja). Na začetku 17. stoletja jo je dal zgraditi sultan Ahmet, čigar želja je bila zgraditi večjo in lepšo mošejo od Hagie Sofije. Danes je Sultanahmetova mošeja bolj znana kot Modra mošeja, saj je notranjost okrašena z več kot 20000 modrimi keramičnimi ploščicami iz Iznika.

Vstop v mošejo je brezplačen. Vstop ni možen v času petkove molitve (okoli 12h oziroma 13h). Svetujem, da prinesete svoj šal 🙂Palača Topkapi (Topkapı Sarayı /Topkapi Palace)
(vstopnina/admission: 25tl + 15tl for harem)

Palača Topkapi se nahaja za Hagio Sofijo. V njej so živeli Otomanski sultani do leta 1856, ko je sultan Abdül Mecid I. prestavil dvor ob Bospor, v novo zgrajeno palačo Dolmabahçe. Palača Topkapi je sestavljena iz več manjših in večjih paviljonov, harema, vrtov… Palača je danes muzej, ki se razteza na 700.000 km2. Nekoč je v njej živelo 4000 ljudi. V eni izmed palačnih stavb so se sestavljali državni uradniki, ministri, Veliki vezir in drugi vodilni državni oficirji.

Danes je v palači zbirka otomanskega orožja, oblačila, zbirka rokopisov in imperialna zakladnica. Zakladnica je najbolj znana po 86 karatnem diamantu, ki je shranjen v njej.

Če se boste odločili za ogled palače, predlagam, da si zanj vzamete vsaj dve uri. (Zaradi prenovitvenih del so nekateri deli palače zaprti.)

Znotraj palače (na koncu polotoka) je kavarna in restavracija z lepi razgledom na Marmarsko morje in Azijski del mesta. Za ostale razgledne točke pa klikni na povezavo.


//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Morda te zanimajo tudi poceni leti v Turčijo ali ulični prigrizki ali kaj drugega za pojest za manj kot 10tl? Potem samo klikni na povezave 🙂

Published by spelayla

Welcome! My name is Špela. I love to travel, read and learn. And of course, share all these experiences.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: