SlanaVoda – #TuzluSu

14. Istanbulski bienale, ki se odvija na številnih lokacijah po mestu (in na vodi), in sicer med 5.9.2015 in 1.11.2015

Novi Istanbul, Salt Beyoğlu

Obisk bienala priporočam vsem ljubiteljem (sodobne) umetnosti in pa tudi tistim, ki to niso. Bienale je tokrat zelo zanimiv za vse, saj odpira vrata nekaterih, sicer za javnost zaprtih objektov. Tema letošnjega bienala je slana voda, oziroma tuzlu su, kar bi v kontekstu Istanbula lahko prevedli kar Bospor. Ožina, preliv, most, grlo, …, ki povezuje dva kontinenta, dve morji in mnogo kultur. S povezovanjem preteklosti s sedanjostjo, s povezovanjem kulutur in tudi znanosti pa se ukvarja tudi sam bienale.

Sprehod, oziroma bolje rečeno popotovanje med prizorišči bienala in odkrivanje skritih razstavnih prostorov bienalu daje poseben čar. To popotovanje bo obiskovalcu vzelo več dni in je tudi odličen (alternativen) način tudi za spoznavanje mesta samega. Res je, da so prizorišča zgoščena okoli bohemskih četrtih, kot so Tophane, Karaköy in Beyoğlu, a obiskovalec bo moral vse do Rumeli Fenerija, točke kjer se srečata Marmarsko in Črno morje, in do Büyük ade, največjega izmed t.i. Prinčevih otokov, in še dlje, če bo želel obiskati vsa prizorišča bienala.

Istanbul Modern – eno izmed prizorišč bienala – http://www.fundaina.cm

Obisk bienala je potovanje v zgodovino in nazaj v sedanjost…ali ravno obratno. Odvisno je, kje boste pot začeli in kje jo končali. Glavna tema, slana voda oz. tuzlu su se zliva in pretaka s temami kot so moderna zgodovina Turčije, Istanbula in Bosporja. Izključena ni niti tista bolj intimna zgodovina posameznih skupnosti in posameznih osebnosti, seveda vedno v povezavi z mestom, Istanbulom. Zgodbe Armencev, Grkov in političnih ubežnikov, kot je bil Lev Trotski. 

Če nimate časa za obisk vseh razstavnih prostorov (teh je več kot 30), pa si oglejte glavne razstavne prostore: Istanbul Modern, Salt Beyoğlu in Salt Galata, Arter in močno priporočam tudi (meni naljubši) Galata Özel Rum İlköğretim Okulu.

Galata Özel Rum İlköğretim Okulu

Salt Beyoğlu

Salt Beyoğlu

Galata Özel Rum İlköğretim Okulu

Galata Özel Rum İlköğretim Okulu

Obisk bienala je dober izgovor za obisk Prinčevih otokov (Adalar). Do otokov vozi redna potniška linija iz Kabataşa. Pot do Büyük Ade vam bo vzela približno uro in pol. Najbolj oddaljena točka pa je na otoku Sivri ada. To je neposelnjen otok v bližini otoka Büyük ada, kamor lahko pridete le z zasebnim čolnom, v času bienala pa je prevoz do otoka organiziran enkrat tedensko.
Eno izmed prizorišč je tudi zapuščena vila.

Prijetno presenečenje na obali vile Leva Trotskega

t.i. Vila Leva Trotskega

Prinčevi otoki

Büyük ada
 P.S.:
Obisk bienala je povsem brezplačen. Uradna spletna stran 
PP.S.: 
Kmalu po bienalu sledi še 10. Contemporary Istanbul

Published by spelayla

Welcome! My name is Špela. I love to travel, read and learn. And of course, share all these experiences.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: